Főoldal      Receptek
AJÁNLJUK FIGYELMÜKBE A TERMÉKEINKBŐL
KÉSZÍTETT ÉTELEK KIPRÓBÁLT RECEPTJEIT

Ünnepi gyöngytyúk húsleves
Hozzávalók 6 főre:
1 egész gyöngytyúk, 6 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 kisebb zeller, 1 kisebb karalábé, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 szem szegfűbors, 6 szem fekete bors, 1 kk sáfrányos szeklice, Só
A konyhakész gyöngytyúkot folyó vízben jól megmossuk kívül, belül, és 4- 4,5l vízben feltesszük főni. Végig kis lángon! Amikor a teteje elkezd habozni, finoman leszedjük róla a habot. Semmit nem teszünk hozzá! Cca. 2-2,5 óráig (tűzhelytől függ!) főzzük, mielőtt leválna a hús a csontjáról, lezárjuk alatta a lángot, és a fedőt levéve hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Egy éjszakát pihentetjük a húst a lében, hűvös helyen, letakarva.
Másnap kiemeljük a húst, amit az ünnepi asztalra a terítés előtt sütőben előmelegítünk.
A húslevet leszűrjük. Az alján található zacos részt nem öntjük a szűrőbe! Majd a zöldségekkel, melyeket korábban megtisztítottunk és az ízlés szerinti méretre vágtunk, feltesszük főni ebben a leszűrt lében. Előbb a nehezebben fővő (répák, zeller, karalábé), majd amikor azok már kissé megpuhultak, a hagymafélék kerülnek bele és azokkal együtt a fűszerek. Én nagyon szeretem, ha egy kicsit csípős, ezért bele szoktam főzni egy hegyes erős paprikát is. Nagyon kellemes ízt adhat neki, ha néhány levél kelkáposzta is kerül bele (csak akinek a gyomrát nem zavarja). Lassú tűzön pároljuk a lében a zöldségeket mindaddig, amíg megpuhulnak. Közben csigatésztát főzünk ki lábosban, a levesből kivett lében. Arra figyeljünk, hogy a megmaradt lé elég legyen 6 főnek (cca. 3-3,5 dl/fő) Amikor megfőtt a zöldség, kivesszük a húslevesből, és külön tálra tesszük. Melegen tálaljuk, az előmelegített hússal együtt. A húslét a fűszerektől leszűrjük, és úgy kerül az asztalra. A főtt hús kiváló csemege. Egy kis mustárral vagy tormával, és ropogós kenyérrel kínáljuk.
Jó étvágyat hozzá!
 
ROPOGÓS-OMLÓS KACSACOMB
Hozzávalók:
fiatal, friss kacsacombok (párosan), vöröshagyma, fokhagyma, só, egész bors, egész szegfűbors, egész babérlevél
A kacsacombokat megmossuk, és egy lábasba tesszük.. 4 darabonként 2-2 dl vizet öntünk alá, 1-1 kisebb fej vöröshagymát és 1-1 babérlevelet teszünk hozzá. Két combonként tegyünk még a vízbe 1-1 gerezd fokhagymát, 2-2 szem egész borsot, 1-1 szem szegfűborsot. Fedő alatt a forrástól a legkisebb lángon pároljuk 30 percig, és a fedőt rajta hagyva hagyjuk kihűlni.
A sütést ezt követően bármikor végezhetjük, akár másnap is. Én általában a sütést megelőző nap estéjén készítem el, és hideg helyre téve reggelig a lében hagyom. Az alapléből másnap levest készítek, vagy elteszem a fagyasztóba. Kitűnő besamel vagy barnamártás készülhet belőle.
A sütéshez a kacsacombokat tepsibe teszem, ha lehet rácsra. Aláöntök egy kevés húslét, és az előmelegített (180 fokos) sütőbe teszem. Fontos, hogy a combok bőre jól megpiruljon, de a húsnak ne legyen ideje kiszáradni! Ha nincs rács, egyszer érdemes megforgatni! A sütési idő sütőnként más: a légkeverésesben kb. 20 perc alatt kész. Forrón tálaljuk!
Krumplipüré és párolt káposzta illik a leginkább hozzá!
 
ROPOGÓS-OMLÓS MANGALICA MALACSÜLT
Hozzávalók 4 főre:
süldő mangalica disznó bőrös combja - 2-2,5 kg, bőrös füstölt mangalica szalonna - 10-15 dkg,  sör - cca. 0,5 l, vöröshagyma - 1 kisebb fej, egész bors - 6 szem, egész szegfűbors - 2 szem (kimaradhat), egész babérlevél - 2 levél
A páchoz:
só – 1 kávéskanál (kk), fokhagyma - 1 egész fej, majoránna - 1 kk.
2 nappal a sütés előtt: Az alaposan megmosott hús bőr nélküli részét egy kk. sóval bedörzsöljük. A megpucolt és összetört fokhagymát a majoránnával összekeverve szintén a húsra kenjük, de ez már a bőrös részre is kerüljön! Az egészet folpack-ba csavarjuk, és hűvös helyre tesszük 2 napra.
Az elkészítés:
A kibontott, befűszerezett húst 0,5 liter vízben egy kisebb edényben (amekkora a hús) feltesszük főni. Mellé dobjuk a fej vöröshagymát, a borsot, a szegfűborsot és a babérlevelet.
Kb. 1,5 óráig lassú tűzön, fedő alatt pároljuk.
Mikor elkészült és kihűlt, tepsibe tesszük, lehetőleg olyanba, amelyben rács van. A hús a sütőbe bőrrel felfelé kerüljön! Egy éles késsel finoman rács alakban bevágjuk a bőrke felületét. Alá öntünk annyit a főző léből, hogy ne érje el a hús bőrös részét. A tűzhely hőmérséklete cca. 180 fok legyen.
Ezt követően húsvillával felszúrjuk a darab szalonnánkat, és egy tálban sört öntünk rá úgy, hogy ellepje. Ebben a sörös lében tároljuk végig, amíg használjuk.
Amikor a sült a ráöntött főzőlevet elfőtte, a maradék sört alá öntjük. Közben- közben a sörbe áztatott szalonnával kenegetjük a bőrös részt.
Ahogy pirul a bőrke annál többször kenjük át a sörös szalonnával. Akkor kész, ha a bőrke ropog, de nem törik bele a fogad. Amikor gyanús, hogy jó, lekaphatsz egyet, hogy kipróbáld.
Krumplipüré és párolt káposzta illik a leginkább hozzá!
Jó étvágyat!

PÁROLT KÁPOSZTA

Hozzávalók 4 főre:

cca. 1kg lila káposzta, 2 kk. só, 1 ek. cukor, 5 dkg apróra vágott mangalica füstölt szalonna, 2 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg aszalt szilva apró darabokra vágva, 1 alma, 1 dl vörösbor, 1 dl 4%-os vörösborecet, 1-2 dl pezsgő, egy kevés bors, 1 mokkáskanál kömény, 2db babérlevél

A káposztát vékony csíkokra vágjuk, majd besózzuk.

Mikor levet eresztett, kinyomjuk. Közben a kockára vágott szalonnát kisütjük. Amikor üveges, rátesszük az apróra vágott hagymát, és megpirítjuk. Mielőtt kész, rászórjuk a cukrot, és keverés mellett kissé karamellizáljuk.

A kinyomkodott káposztát hozzátéve jól összekeverjük, és lassú tűzre vesszük. Fedő alatt pirítjuk, többször átkeverve. Amikor kicsit összeesett, ráöntjük az előzőleg borba áztatott magozott, apróra vágott aszalt szilvát, borostul. És ismét fedő alatt pároljuk.

Mikor nagyjából elfőtte a levét, hozzáöntjük a vörösborecetet, és befűszerezzük. Tovább pároljuk sűrű keverés mellett.

A pucolt, darabolt almát, és az esetleg meglévő – emiatt ne nyisd ki – pezsgőt a vége előtt tesszük bele. Még kb. 10 percig főzzük, és fedő alatt hagyjuk állni fél órát.

Jó étvágyat!

TANDOORI JOGHURTOS CSIRKEMELL

Ez egy rendkívül gyorsan elkészíthető és kiváló grillétel, amit már többször kipróbáltam minden társaság nagy örömére!

A szeletekre vágott csirke mellfilét enyhén besózzuk. Annyi Cserpes natúr joghurtot, amennyiben a csirkemellek elférnek, összekeverünk egy, a Lehel Csarnok Metró szintjén található (régi helyünk mellett) Keleti magos és fűszeresnél beszerzett Tandoori fűszerkeverékkel és olivaolajjal.. Minden deci joghurthoz 1 kávéskanálnyi fűszerkeverék, és 1 kávéskanál melegen sajtolt olivaolaj kell. Ezután jól összekeverjük és a húsokat beleforgatjuk úgy, hogy a szósz ellepje azokat.

Legalább 2 órára hidegre tesszük. A grillrácsra közvetlenül is helyezhető, vagy alumínium tálcán is süthető. Gyorsan kész! Vajas sült burgonya illik hozzá.

Jó étvágyat!
 
ÍNYENC CSÜLÖK SÖRÖS MÉZBEN PÁROLT HAGYMASZÓSSZAL
Hozzávalók:
1,4 kg füstölt csülök, 2 dl sör, 20 dkg vöröshagyma, 80 g méz
A füstölt csülköt megfőzzük. A főzőlébe vöröshagymát, babérlevelet és egy kis ecetet teszünk. Nem sózzuk. Ha a csülök megfőtt, kicsontozzuk, felszeleteljük és a héjas cikkburgonyára tálaljuk. A karikára vágott vöröshagymát a sörös mézben megpároljuk, majd ahogy a sör lassan elfő róla, karamellizáljuk a mézzel. Ezt a pépes hagymaszószt tesszük a burgonyára tálalt csülök tetejébe.
 
Jó étvágyat!