AJÁNLJUK FIGYELMÜKBE A TERMÉKEINKBŐL
KÉSZÍTETT ÉTELEK KIPRÓBÁLT RECEPTJEIT |
Ünnepi gyöngytyúk húsleves
Hozzávalók 6 főre:
1 egész gyöngytyúk, 6 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 kisebb zeller, 1 kisebb karalábé, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 szem szegfűbors, 6 szem fekete bors, 1 kk sáfrányos szeklice, Só
A konyhakész gyöngytyúkot folyó vízben jól megmossuk kívül,
belül, és 4- 4,5l vízben feltesszük főni. Végig kis lángon! Amikor a teteje
elkezd habozni, finoman leszedjük róla a habot. Semmit nem teszünk hozzá! Cca. 2-2,5
óráig (tűzhelytől függ!) főzzük, mielőtt leválna a hús a csontjáról, lezárjuk
alatta a lángot, és a fedőt levéve hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Egy
éjszakát pihentetjük a húst a lében, hűvös helyen, letakarva.
Másnap kiemeljük a húst, amit az ünnepi asztalra a terítés
előtt sütőben előmelegítünk.
A húslevet leszűrjük. Az alján található zacos részt nem
öntjük a szűrőbe! Majd a zöldségekkel, melyeket korábban megtisztítottunk és az
ízlés szerinti méretre vágtunk, feltesszük főni ebben a leszűrt lében. Előbb a nehezebben
fővő (répák, zeller, karalábé), majd amikor azok már kissé megpuhultak, a
hagymafélék kerülnek bele és azokkal együtt a fűszerek. Én nagyon szeretem, ha
egy kicsit csípős, ezért bele szoktam főzni egy hegyes erős paprikát is. Nagyon
kellemes ízt adhat neki, ha néhány levél kelkáposzta is kerül bele (csak akinek
a gyomrát nem zavarja). Lassú tűzön pároljuk a lében a zöldségeket mindaddig,
amíg megpuhulnak. Közben csigatésztát főzünk ki lábosban, a levesből kivett
lében. Arra figyeljünk, hogy a megmaradt lé elég legyen 6 főnek (cca. 3-3,5
dl/fő) Amikor megfőtt a zöldség, kivesszük a húslevesből, és külön tálra
tesszük. Melegen tálaljuk, az előmelegített hússal együtt. A húslét a
fűszerektől leszűrjük, és úgy kerül az asztalra. A főtt hús kiváló csemege. Egy
kis mustárral vagy tormával, és ropogós kenyérrel kínáljuk.
Jó étvágyat hozzá!
ROPOGÓS-OMLÓS KACSACOMB
Hozzávalók:
fiatal, friss kacsacombok
(párosan), vöröshagyma, fokhagyma, só, egész bors, egész szegfűbors, egész babérlevél
A kacsacombokat megmossuk, és egy
lábasba tesszük.. 4 darabonként 2-2
dl vizet öntünk alá, 1-1 kisebb fej vöröshagymát és 1-1
babérlevelet teszünk hozzá. Két combonként tegyünk még a vízbe 1-1 gerezd
fokhagymát, 2-2 szem egész borsot, 1-1 szem szegfűborsot. Fedő alatt a
forrástól a legkisebb lángon pároljuk 30 percig, és a fedőt rajta hagyva
hagyjuk kihűlni.
A sütést ezt követően bármikor
végezhetjük, akár másnap is. Én általában a sütést megelőző nap estéjén
készítem el, és hideg helyre téve reggelig a lében hagyom. Az alapléből másnap
levest készítek, vagy elteszem a fagyasztóba. Kitűnő besamel vagy barnamártás
készülhet belőle.
A sütéshez a kacsacombokat
tepsibe teszem, ha lehet rácsra. Aláöntök egy kevés húslét, és az előmelegített
(180 fokos) sütőbe teszem. Fontos, hogy a combok bőre jól megpiruljon, de a
húsnak ne legyen ideje kiszáradni! Ha nincs rács, egyszer érdemes megforgatni!
A sütési idő sütőnként más: a légkeverésesben kb. 20 perc alatt kész. Forrón
tálaljuk!
Krumplipüré és párolt káposzta
illik a leginkább hozzá!
ROPOGÓS-OMLÓS MANGALICA MALACSÜLT
Hozzávalók 4 főre:
süldő mangalica disznó bőrös
combja - 2-2,5 kg, bőrös füstölt mangalica
szalonna - 10-15 dkg, sör - cca. 0,5 l, vöröshagyma - 1 kisebb fej, egész bors - 6 szem, egész szegfűbors - 2 szem
(kimaradhat), egész babérlevél - 2 levél
A páchoz:
só – 1 kávéskanál (kk), fokhagyma - 1 egész fej, majoránna - 1 kk.
2 nappal a sütés előtt: Az
alaposan megmosott hús bőr nélküli részét egy kk. sóval bedörzsöljük. A
megpucolt és összetört fokhagymát a majoránnával összekeverve szintén a húsra
kenjük, de ez már a bőrös részre is kerüljön! Az egészet folpack-ba csavarjuk,
és hűvös helyre tesszük 2 napra.
Az elkészítés:
A kibontott, befűszerezett húst 0,5 liter vízben egy
kisebb edényben (amekkora a hús) feltesszük főni. Mellé dobjuk a fej
vöröshagymát, a borsot, a szegfűborsot és a babérlevelet.
Kb. 1,5 óráig lassú tűzön, fedő alatt pároljuk.
Mikor elkészült és kihűlt,
tepsibe tesszük, lehetőleg olyanba, amelyben rács van. A hús a sütőbe bőrrel
felfelé kerüljön! Egy éles késsel finoman rács alakban bevágjuk a bőrke
felületét. Alá öntünk annyit a főző léből, hogy ne érje el a hús bőrös részét.
A tűzhely hőmérséklete cca. 180 fok legyen.
Ezt követően húsvillával
felszúrjuk a darab szalonnánkat, és egy tálban sört öntünk rá úgy, hogy
ellepje. Ebben a sörös lében tároljuk végig, amíg használjuk.
Amikor a sült a ráöntött
főzőlevet elfőtte, a maradék sört alá öntjük. Közben- közben a sörbe áztatott
szalonnával kenegetjük a bőrös részt.
Ahogy pirul a bőrke annál
többször kenjük át a sörös szalonnával. Akkor kész, ha a bőrke ropog, de nem
törik bele a fogad. Amikor gyanús, hogy jó, lekaphatsz egyet, hogy kipróbáld.
Krumplipüré és párolt káposzta
illik a leginkább hozzá!
Jó étvágyat!
PÁROLT KÁPOSZTA
Hozzávalók 4 főre:
cca.
1kg lila káposzta, 2 kk. só, 1 ek. cukor, 5 dkg apróra vágott mangalica
füstölt szalonna, 2 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg aszalt szilva apró
darabokra vágva, 1 alma, 1 dl vörösbor, 1 dl 4%-os vörösborecet, 1-2 dl
pezsgő, egy kevés bors, 1 mokkáskanál kömény, 2db babérlevél
A káposztát vékony csíkokra
vágjuk, majd besózzuk.
Mikor levet eresztett, kinyomjuk.
Közben a kockára vágott szalonnát kisütjük. Amikor üveges, rátesszük az apróra
vágott hagymát, és megpirítjuk. Mielőtt kész, rászórjuk a cukrot, és keverés
mellett kissé karamellizáljuk.
A kinyomkodott káposztát
hozzátéve jól összekeverjük, és lassú tűzre vesszük. Fedő alatt
pirítjuk, többször átkeverve. Amikor kicsit összeesett, ráöntjük az előzőleg
borba áztatott magozott, apróra vágott aszalt szilvát, borostul. És ismét fedő
alatt pároljuk.
Mikor nagyjából elfőtte a levét,
hozzáöntjük a vörösborecetet, és befűszerezzük. Tovább pároljuk sűrű keverés
mellett.
A pucolt, darabolt almát, és az
esetleg meglévő – emiatt ne nyisd ki – pezsgőt a vége előtt tesszük bele. Még
kb. 10 percig főzzük, és fedő alatt hagyjuk állni fél órát.
Jó étvágyat!
TANDOORI JOGHURTOS CSIRKEMELL
Ez egy rendkívül gyorsan elkészíthető és kiváló grillétel,
amit már többször kipróbáltam minden társaság nagy örömére!
A szeletekre vágott csirke mellfilét enyhén besózzuk. Annyi
Cserpes natúr joghurtot, amennyiben a csirkemellek elférnek, összekeverünk egy,
a Lehel Csarnok Metró szintjén található (régi helyünk mellett) Keleti magos és
fűszeresnél beszerzett Tandoori fűszerkeverékkel és olivaolajjal.. Minden deci joghurthoz 1
kávéskanálnyi fűszerkeverék, és 1 kávéskanál melegen sajtolt olivaolaj kell. Ezután jól
összekeverjük és a húsokat beleforgatjuk úgy, hogy a szósz ellepje azokat.
Legalább 2 órára hidegre tesszük. A grillrácsra közvetlenül
is helyezhető, vagy alumínium tálcán is süthető. Gyorsan kész! Vajas sült
burgonya illik hozzá.
Jó étvágyat!
ÍNYENC CSÜLÖK SÖRÖS MÉZBEN PÁROLT HAGYMASZÓSSZAL
Hozzávalók:
1,4 kg füstölt csülök, 2 dl sör, 20 dkg vöröshagyma, 80 g méz
A
füstölt csülköt megfőzzük. A főzőlébe vöröshagymát, babérlevelet és egy kis
ecetet teszünk. Nem sózzuk. Ha a csülök megfőtt, kicsontozzuk, felszeleteljük
és a héjas cikkburgonyára tálaljuk. A karikára vágott vöröshagymát a sörös
mézben megpároljuk, majd ahogy a sör lassan elfő róla, karamellizáljuk a
mézzel. Ezt a pépes hagymaszószt tesszük a burgonyára tálalt csülök tetejébe.
Jó étvágyat!
| |
|
|